Een ei bakken

Categorieën Uncategorized

Een ei bakken. Voor sommige mensen is het alledaagse kost en voor anderen is het een heel gedoe. Er zijn in ieder geval verschillende manieren om een ei te bakken. Mey een gebakken ei kun je dus erg veel variatie aanbrengen. Het is ontzettend lekker op een boterham, over de nasi heen en ga zo maar door.

Een spiegelei bakken

Een ei bakken kan dus op meerdere manieren. Zo kan het bijvoorbeeld op een hoog vuur in de olijfolie. Hierdoor zal het eiwit lekker krokant worden. Je kunt het ook doen zoals de Amerikanen het vaak doen. Zij noemen dit eggs over easy. Daarbij wordt het spiegelei aan allebei de kanten gebakken. Maar de voorkeur bij ons gaat toch echt uit maar een spiegelei waarbij het eiwit net aan gaar is met een warme, lopende dooier. Zo’n ei bak je op de volgende manier.

Eerst breek je het ei in een kommetje. Vervolgens verhit je een flink stuk roomboter in een pan met een dikke bodem. Dit alles doe je op een laag vuur. Daarna strooi je een kleine hoeveelheid zout over de bodem van de pan. Dan laat je het ei in de pan glijden als de boter gesmolten is en het nog niet aan het schuimen is. Daarna zoek je een deksel die kleiner is dan de pan zelf en die wel over het ei zelf heen zal passen, maar de dooier niet aan zal raken. Deze zet je over het ei heen. Dan laat je in pakweg 3.5 tot 4 minuten het eiwit net aan gaar worden en strooi je er een beetje zout overheen. Daarna haal je het spiegelei met een schuimspaan uit de pan.

Zo simpel kan het niet alleen zijn, dat is het ook. Je hoeft niet allemaal ingewikkelde dingen in de keuken uit te halen om een lekker ei te kunnen bakken. Zoals je ziet is het vrij eenvoudig te doen. Maar let er wel op dat je met beleid aan het werk gaat. De dooier van het spiegelei is heel fragiel. Voor je het weet is de dooier gewoon kapot. Het gebakken ei is natuurlijk nog steeds lekker, maar het zachte en hele eigeel dat je zo graag wilde hebben is dan kapot. Dat is natuurlijk zonde. Maar zoals met alles, oefening baart kunst. Als je het een aantal keren goed hebt weten te oefenen, zal je merken dat het al een heel stuk beter gaat. En binnen ene mum van tijd maak ook jij het perfecte spiegelei klaar. Even lekker een eitje bakken voor je vriend of vriendin en je verrast hem of haar zomaar met een heerlijk romantisch ontbijt op bed.

Een goed ei bakken kan dus op meerdere manieren. Kies uiteindelijk het gebakken ei uit waar jij het meest van kunt genieten. Alleen zo zal je de smaak extra weten te waarderen. En bij dat ei bakken wensen wij je uiteraard ontzettend veel plezier. Probeer het allemaal gewoon uit en je vindt vanzelf jouw eigen perfecte gebakken ei, waar je iedere morgen heerlijk van kunt smullen.

Welke dieren leggen eieren?

Categorieën Uncategorized

Dat vogels eieren leggen dat weten we natuurlijk allemaal. We eten eieren van de kip, we nuttigen kwarteleieren en andere soorten. Maar het zijn niet alleen de vogels die eieren kunnen leggen. Er zijn namelijk ook een behoorlijk aantal andere dieren en dus diersoorten die eieren leggen.

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de reptielen, insecten, vissen en zelfs miljoenen jaren geleden de dinosauriërs. Een ei is niets meer dan een door een vrouwelijk dier gemaakt product. Deze ontstaat na het bevruchten door een zaadcel en het kan uitgroeien tot een levend organisme, een nakomeling van het dier in kwestie. Er zijn zo ontzettend veel dieren die dit doen. Vaak worden eieren door ons mensen gebruikt om op te eten. We gebruiken het in de keuken en maken er dan vaak de meest waanzinnige gerechten mee klaar.

Zoogdieren leggen ook eieren

Zoogdieren leggen ook eieren. Het zijn er misschien wel een stuk minder, maar ze zijn er wel. Er zijn namelijk twee soorten zoogdieren die eieren leggen. Dat zijn volgelbekdieren en de mierenegel. Laatstgenoemde komt voor in habitats in Australië, Tasmanië en Nieuw-Guinea. Omdat hij eieren legt heeft hij natuurlijk ook een kortere draagtijd, namelijk 18 dagen. Het vogelbekdier komt uit Tasmanië en Oost-Australië. Het zijn dus niet zoogdieren die je overal zomaar tegen zou kunnen komen. Dus de kans dat je een ei vindt van een vogelbekdier of een mierenegel is wel heel erg klein.

Alle andere zoogdieren leggen dus geen eieren. En lang niet alle eieren zijn natuurlijk voor consumptie. Zoals de eieren van insecten bijvoorbeeld. Alleen al omdat deze enorm klein zijn. Als mensen richten wij ons voornamelijk op de eieren van het gevogelte en de vissen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan kaviaar. Iets wat door veel mensen gegeten wordt en gezien wordt als een delicatesse. Al met al zijn er dus meer dan genoeg dieren die eieren leggen. Het zijn dan ook vaak veel meer nakomelingen die daar uit voortkomen. Vooral als je kijkt naar de vissen en de insecten. Het gaat hierbij om veel meer aantallen. Het zijn dan ook uiteraard veel kleinere eitjes.

De meeste eieren die we eten komen uiteindelijk van de kip. Het is het dier wat wij het beste kennen als een dier dat eieren legt. Er wordt gekeken of er een embryo in het ei zit alvorens het verkocht gaat worden. Het komt dan ook zeer zelden voor dat er een kuiken in een ei gevonden wordt als hij open wordt gemaakt.

Deze dieren leggen dus de eieren. Als je bijvoorbeeld reptielen als huisdier gaat nemen, zijn dat wel dingen waar je rekening mee moet houden door bijvoorbeeld speciale lampen en dergelijke aan te schaffen. Het is een mooie proces om mee te maken, vooral als de kleintjes uiteindelijk uit het ei komen. Dieren die eieren leggen blijft een heel erg bijzonder fenomeen.