Welke dieren leggen eieren?

Categorieën Uncategorized

Dat vogels eieren leggen dat weten we natuurlijk allemaal. We eten eieren van de kip, we nuttigen kwarteleieren en andere soorten. Maar het zijn niet alleen de vogels die eieren kunnen leggen. Er zijn namelijk ook een behoorlijk aantal andere dieren en dus diersoorten die eieren leggen.

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de reptielen, insecten, vissen en zelfs miljoenen jaren geleden de dinosauriërs. Een ei is niets meer dan een door een vrouwelijk dier gemaakt product. Deze ontstaat na het bevruchten door een zaadcel en het kan uitgroeien tot een levend organisme, een nakomeling van het dier in kwestie. Er zijn zo ontzettend veel dieren die dit doen. Vaak worden eieren door ons mensen gebruikt om op te eten. We gebruiken het in de keuken en maken er dan vaak de meest waanzinnige gerechten mee klaar.

Zoogdieren leggen ook eieren

Zoogdieren leggen ook eieren. Het zijn er misschien wel een stuk minder, maar ze zijn er wel. Er zijn namelijk twee soorten zoogdieren die eieren leggen. Dat zijn volgelbekdieren en de mierenegel. Laatstgenoemde komt voor in habitats in Australië, Tasmanië en Nieuw-Guinea. Omdat hij eieren legt heeft hij natuurlijk ook een kortere draagtijd, namelijk 18 dagen. Het vogelbekdier komt uit Tasmanië en Oost-Australië. Het zijn dus niet zoogdieren die je overal zomaar tegen zou kunnen komen. Dus de kans dat je een ei vindt van een vogelbekdier of een mierenegel is wel heel erg klein.

Alle andere zoogdieren leggen dus geen eieren. En lang niet alle eieren zijn natuurlijk voor consumptie. Zoals de eieren van insecten bijvoorbeeld. Alleen al omdat deze enorm klein zijn. Als mensen richten wij ons voornamelijk op de eieren van het gevogelte en de vissen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan kaviaar. Iets wat door veel mensen gegeten wordt en gezien wordt als een delicatesse. Al met al zijn er dus meer dan genoeg dieren die eieren leggen. Het zijn dan ook vaak veel meer nakomelingen die daar uit voortkomen. Vooral als je kijkt naar de vissen en de insecten. Het gaat hierbij om veel meer aantallen. Het zijn dan ook uiteraard veel kleinere eitjes.

De meeste eieren die we eten komen uiteindelijk van de kip. Het is het dier wat wij het beste kennen als een dier dat eieren legt. Er wordt gekeken of er een embryo in het ei zit alvorens het verkocht gaat worden. Het komt dan ook zeer zelden voor dat er een kuiken in een ei gevonden wordt als hij open wordt gemaakt.

Deze dieren leggen dus de eieren. Als je bijvoorbeeld reptielen als huisdier gaat nemen, zijn dat wel dingen waar je rekening mee moet houden door bijvoorbeeld speciale lampen en dergelijke aan te schaffen. Het is een mooie proces om mee te maken, vooral als de kleintjes uiteindelijk uit het ei komen. Dieren die eieren leggen blijft een heel erg bijzonder fenomeen.

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *