Welke dieren leggen eieren?
Dat vogels eieren leggen dat weten we natuurlijk allemaal. We eten ze van de kip, we nuttigen kwarteleieren en andere soorten. Maar het zijn niet alleen de vogels die eieren kunnen leggen. Er zijn namelijk ook een behoorlijk aantal andere dieren en dus diersoorten die dat doen.
Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de reptielen, insecten, vissen en zelfs miljoenen jaren geleden de dinosauriërs. Een ei is niets meer dan een door een vrouwelijk dier gemaakt product. Deze ontstaat na het bevruchten door een zaadcel en het kan uitgroeien tot een levend organisme, een nakomeling van het dier in kwestie. Als de nakomeling zich ontwikkelt in een ei, noemen we dit oviparie. Als de nakomeling zich ontwikkelt in het lichaam van de moeder, zoals bij mensen, noemen we dit vivipare.
Zoogdieren doen het ook!
Zoogdieren leggen ook eieren. Het zijn er misschien wel een stuk minder, maar ze zijn er wel. Er zijn namelijk 4 soorten zoogdieren die eieren leggen. Dat zijn het vogelbekdier en 3 soorten mierenegels. Beide soorten komt voor in Australië, Tasmanië en Nieuw-Guinea. Het zijn dus niet zoogdieren die je overal zomaar tegen zou kunnen komen.
De kans dat je een ei vindt van een vogelbekdier of een mierenegel is heel erg klein. Mierenegels leggen 1 klein, leerachtig eitje en plaatsen dat direct in een tijdelijk buidel op de onderbuik. Vogelbekdieren broeden wel, maar verlaten zelden het nest. Als de moeder het nest verlaat, sluit ze de ingang naar het nest zorgvuldig af.
Zogen ze dan wel? Zeker! De kleine mierenegel komt in de buidel uit het ei. In de buidel zitten ook de melkklieren van de moeder, zodat het jong meteen kan zogen. Bij het vogelbekdier komt de moedermelk uit de talgklieren waarna de melk als een soort plasjes op haar buik liggen. De jongen drinken dat, nadat ze uit het ei zijn gekomen natuurlijk.
Eieren voor consumptie
Alle andere zoogdieren leggen dus geen eieren. En lang niet alle eieren zijn natuurlijk voor menselijke consumptie. Zoals de eieren van insecten bijvoorbeeld. Alleen al omdat deze enorm klein zijn. Als mensen richten wij ons voornamelijk op de eieren van het gevogelte en de vissen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan kaviaar. Iets wat door veel mensen gegeten wordt en gezien wordt als een delicatesse. Het zijn dan ook vaak veel meer nakomelingen die daar uit voortkomen. Vooral als je kijkt naar de vissen en de insecten. Het gaat hierbij om veel meer aantallen. Het zijn dan ook uiteraard veel kleinere eitjes.
De meeste eieren die we eten komen uiteindelijk van de kip. Het is het dier zoals in de kinderboeken dat wat wij het beste kennen als een dier dat eieren legt. Er wordt gekeken of er een embryo in het ei zit alvorens het verkocht gaat worden. Het komt dan ook zeer zelden voor dat er een kuiken in een ei gevonden wordt als hij open wordt gemaakt.
Als je bijvoorbeeld reptielen als huisdier gaat nemen, zijn dat wel dingen waar je rekening mee moet houden door bijvoorbeeld speciale lampen en dergelijke aan te schaffen. Het is een mooi proces om mee te maken, vooral als de kleintjes uiteindelijk uit het ei komen. Oviparie blijft een bijzonder fenomeen.
Geef een reactie