Een ei bakken

Categorieën Koken

Een ei bakken. Voor sommige mensen is het alledaagse kost en voor anderen is het een heel gedoe. Er zijn in ieder geval verschillende manieren om een ei te bakken. Mey een gebakken ei kun je dus erg veel variatie aanbrengen. Het is ontzettend lekker op een boterham, over de nasi heen en ga zo maar door.

Een spiegelei bakken

Een ei bakken kan dus op meerdere manieren. Zo kan het bijvoorbeeld op een hoog vuur in de olijfolie. Hierdoor zal het eiwit lekker krokant worden. Je kunt het ook doen zoals de Amerikanen het vaak doen. Zij noemen dit eggs over easy. Daarbij wordt het spiegelei aan allebei de kanten gebakken. Maar de voorkeur bij ons gaat toch echt uit maar een spiegelei waarbij het eiwit net aan gaar is met een warme, lopende dooier. Zo’n ei bak je op de volgende manier.

Eerst breek je het ei in een kommetje. Vervolgens verhit je een flink stuk roomboter in een pan met een dikke bodem. Dit alles doe je op een laag vuur. Daarna strooi je een kleine hoeveelheid zout over de bodem van de pan. Dan laat je het ei in de pan glijden als de boter gesmolten is en het nog niet aan het schuimen is. Daarna zoek je een deksel die kleiner is dan de pan zelf en die wel over het ei zelf heen zal passen, maar de dooier niet aan zal raken. Deze zet je over het ei heen. Dan laat je in pakweg 3.5 tot 4 minuten het eiwit net aan gaar worden en strooi je er een beetje zout overheen. Daarna haal je het spiegelei met een schuimspaan uit de pan.

Zo simpel kan het niet alleen zijn, dat is het ook. Je hoeft niet allemaal ingewikkelde dingen in de keuken uit te halen om een lekker ei te kunnen bakken. Zoals je ziet is het vrij eenvoudig te doen. Maar let er wel op dat je met beleid aan het werk gaat. De dooier van het spiegelei is heel fragiel. Voor je het weet is de dooier gewoon kapot. Het gebakken ei is natuurlijk nog steeds lekker, maar het zachte en hele eigeel dat je zo graag wilde hebben is dan kapot. Dat is natuurlijk zonde. Maar zoals met alles, oefening baart kunst. Als je het een aantal keren goed hebt weten te oefenen, zal je merken dat het al een heel stuk beter gaat. En binnen ene mum van tijd maak ook jij het perfecte spiegelei klaar. Even lekker een eitje bakken voor je vriend of vriendin en je verrast hem of haar zomaar met een heerlijk romantisch ontbijt op bed.

Een goed ei bakken kan dus op meerdere manieren. Kies uiteindelijk het gebakken ei uit waar jij het meest van kunt genieten. Alleen zo zal je de smaak extra weten te waarderen. En bij dat ei bakken wensen wij je uiteraard ontzettend veel plezier. Probeer het allemaal gewoon uit en je vindt vanzelf jouw eigen perfecte gebakken ei, waar je iedere morgen heerlijk van kunt smullen.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *