Zacht ei koken

Categorieën Koken

Een zacht ei koken heeft onder andere te maken met de duur van het ei koken. GA je het ei te lang koken dan is het al gauw hard. Dus wil je een zacht ei koken? Hieronder kun je lezen hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Een zacht ei koken: hoe lang moet je het ei koken?

Hoe je een zacht ei koken moet, hangt van verschillende dingen af. Het maakt namelijk behoorlijk veel verschil of je de eieren met het koude water gaat opzetten of dat je de eieren pas toe gaat voegen als je het water al aan de kook hebt. De versheid van het ei dat je gaat gebruiken maar ook het formaat van het ei spelen een behoorlijk grote rol mee. Tevens of het ei uit de koelkast komt of niet is van belang.

Er zijn een aantal dingen waar je misschien wat aan hebt. We gaan hierbij uit van een medium maat ei (M). Als je een ei op gaat zetten met het koude water dan reken je de tijd vanaf het moment dat het water kookt. Een zacht ei kook je drie minuten, een halfzacht ei 4 tot 5 minuten en een hard ei 7 minuten.

Doe je het ei er pas in als het water al kookt, dan kun je een zacht ei koken in 3 tot 4 minuten. Een halfzacht ei in 5 tot 6 minuten en een hard ei in 8 minuten. Toch blijft het nog steeds min of meer uitproberen. Want als het ei bijvoorbeeld heel erg vers is, dan komt er een minuut extra bij. Haal je het ei linea recta uit de koelkast? Dat is prima, maar dan moet je ook een minuut extra in rekening brengen. Een groot (L) of een extra groot (XL) ei moet 1 tot 2 minuten extra koken en een klein (S) ei een minuut minder

Zacht ei koken niet voor iedereen weggelegd

Een zacht ei koken is niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen vindt het zachte eigeel lekker. Daarnaast wordt het wit van het ei ook gelijk een stuk zachter. Mensen hebben het dan vaak over een ‘snotterig ei’. En dat is iets waar je van moet houden. Als je een zacht ei wilt koken dan weet je nu in ieder geval waar je zoal rekening mee moet houden. Een zacht ei is voor de ene persoon een perfect ei, voor de andere persoon is dat juist een halfzacht of een hard gekookt ei. Smaken verschillen nou eenmaal. Maar een zacht ei is toch wel erg populair. Zo kun je stukjes brood roosteren en die er dan in dippen. Veel kinderen vinden dat bijvoorbeeld heerlijk. Hoe je het ei ook gaat koken, als je een zacht ei koken wilt, weet je nu in ieder geval hoe je dat voor elkaar moet krijgen. Het is allemaal niet zo heel erg ingewikkeld, als je de tijd, de maten en de versheid en of het wel of niet uit de koelkast komt maar goed in de gaten houdt.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *